Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Το FAQ όπως στα Αγγλικά ονομάζεται Frequently Asked Question(s), είναι μια λίστα-οδηγός με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που σκοπό έχει να ενημερώσει σωστά έναν νέο μέλος στην ομάδα για τα τεκταινόμενα εντός αυτής, για διάφορες διαδικασίες και ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει και γενικά πρέπει να αποτελεί τον πρώτο του σύμβουλο πριν αρχίσει τις πρώτες του ερωτήσεις. Ο Οδηγός αυτός ενημερώνεται συχνά βάσει των απαιτήσεων που προκύπτουν από απορίες κυρίως νέων μελών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:

 • το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
 • η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
 • κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],
 • τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Όσον αφορά στη δραστηριότητα της γρίπης κατά την φετινή περίοδο, δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβή εκτίμηση, δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο 2013-2014, δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ΄ όλη την διάρκεια της επιδημικής περιόδου. Ο αριθμός όμως των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θεωρούμε ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. (Ετήσια Έκθεση Επιτήρησης Γρίπης 2013-14).

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Οι βασικές συμβουλές για ασθενείς με εξωγενές βρογχικό άσθμα στις γύρεις (την εποχή της ανθοφορίας) είναι:

 • Αποφυγή κόπωσης έξω από το σπίτι τις πρωινές ώρες (6 - 11πμ).
 • Χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα εσωτερικού χώρου. Αυτές απομακρύνουν τα σωματίδια τις σκόνης, τις γύρεις και τους μύκητες σε μικρό χρονικό διάστημα.
 • Καθημερινό λούσιμο πριν από τον ύπνο για την απομάκρυνση των γύρεων από τα μαλλιά.
 • Αποχή από κάθε κηπευτική εργασία, περίπατο σε περιοχές με πυκνή βλάστηση. Εάν αυτό είναι αναπόφευκτο , φοράτε μάσκα και μετά κάνετε ντους. Επίσης αλλάξτε ρούχα διότι αυτά που φορούσατε είναι γεμάτα γύρεις.
 • Κρίνεται σκόπιμο η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος κλιματισμού. Αυτό επιτρέπει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα.
 • Ανοίγετε τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια τις βροχής τις βραδινές ώρες, όταν η ποσότητα των γύρεων λιγοστεύει πολύ στην ατμόσφαιρα
 • Οδήγηση κατά προτίμηση το βράδυ και με κλειστά παράθυρα. Αν είναι δυνατόν, συνιστάται η τοποθέτηση συσκευής κλιματισμού στο αυτοκίνητο.
 • Εκδρομές σε παραθαλάσσιες περιοχές επιτρέπονται, διότι η γύρη είναι αρκετά περιορισμένη ιδιαίτερα όταν φυσάει θαλάσσια αύρα.
 • Απαγορεύεται ο (αερισμός) των κλινοσκεπασμάτων.

Ο αριθμός των περιπτώσεων φυματίωσης μειώνεται παγκόσμια. Μεταξύ 1997-2010 τέθηκαν σε θεραπεία 55 εκατομμύρια φυματικών, η δε θεραπευτική επιτυχία γι αυτούς ξεπέρασε το 80%. Υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής σώθηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια ασθενών με φυματίωση. Για το 2010 υπολογίζεται ότι υπήρχαν 8.8 εκατομμύρια περιπτώσεων φυματίωσης. Εξ αυτών δηλώθηκαν μόνα τα 5.7 εκατομμύρια (65%). Οι υπολογιζόμενοι θάνατοι από τη νόσο ήταν 1.1 εκατομμύρια. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 0.35 εκατομμύρια θανάτων ασθενών με ταυτόχρονη λοίμωξη φυματίωσης και AIDS. Τα γενικά δεδομένα της αναφοράς αντανακλούν και τα αντίστοιχα της χώρας μας, δηλαδή μείωση δεικτών της νόσου, αλλά με προβληματική αντιμετώπιση ανθεκτικών μορφών της νόσου. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τη σημαντικά αυξημένη συμμετοχή αλλοδαπών στη διαμόρφωση του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης.

Η νικοτίνη είναι μια ουσία υπεύθυνη για την εξάρτηση. Μαζί με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ανήκει στις τρείς πιο εθιστικές ουσίες. Με την εισπνοή του καπνού από το τσιγάρο, η νικοτίνη μεταφέρεται στον εγκέφαλο μέσα σε μόλις 7 sec, προκαλώντας ευφορία, διάθεση και αυξημένη εγρήγορση. Ο βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη καθορίζεται από ένα διεθνές ερωτηματολόγιο (Fagerstrom) και παίζει σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος

Διεθνές ερωτηματολόγιο (Fagerstrom)

Ο βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη καθορίζεται από ένα διεθνές ερωτηματολόγιο (Fagerstrom)

Η συχνότητα του άσθματος στις έγκυες γυναίκες αυξάνεται συνεχώς. Οι γυναίκες με άσθμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για γέννηση ελλιποβαρών νεογνών, για πρόωρο τοκετό και για επιπλοκές όπως είναι η προεκλαμψία. Όμως και η ίδια η εγκυμοσύνη έχει επίδραση στην πορεία του άσθματος. Το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί στο 1/3 των εγκύων γυναικών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει περισσότερο τον κίνδυνο κακής έκβασης της εγκυμοσύνης, ειδικά τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους και του πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, στο 1/3 των εγκύων γυναικών η νόσος βελτιώνεται, με αποτέλεσμα η θεραπεία να ελαττώνεται ή και να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά, οι γυναίκες με σοβαρό άσθμα είναι πιο πιθανό να δείξουν σημεία επιδείνωσης σε σχέση με γυναίκες με ηπιότερο άσθμα. Αν μια παρόξυνση άσθματος αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη ή το περιγεννητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις για το ότι ο τοκετός αυτός καθαυτός έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άσθμα της μητέρας. Επειδή το άσθμα δεν είναι σταθερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται σε κάθε έγκυο με άσθμα να γίνεται τακτικός έλεγχος. Οι θεραπευτικοί στόχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, ελάχιστες ή καθόλου παροξύνσεις και κανένα περιορισμό στις δραστηριότητες. Στόχος είναι μητέρα και νεογνό να έχουν ελάχιστες ή καθόλου ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί θέμα συζήτησης συχνά, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Η σωστή ενημέρωση είναι αναγκαία δεδομένης της έκτασης της χρήσης του. Η επιστημονική θέση είναι αντίθετη στη χρήση και τη προώθηση όλων των προϊόντων νικοτίνης χωρίς έγκριση. Όλα αυτά τα νέα προϊόντα επιτρέπουν στους καταναλωτές να αποκτήσουν τη νικοτίνη χωρίς τη χρήση τσιγάρου, επομένως να παραμένουν κατά κάποιο τρόμο εξαρτημένοι. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα προϊόντα θεωρούνται ότι «μειώνουν την βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο» ή ότι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την χρήση και την έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σε ένα πρόσφατο δείγμα του προϊόντος διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης. Ως εκ τούτου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν θα πρέπει να θεωρείται ένας ασφαλής τρόπος για την διακοπή του καπνίσματος, ούτε μία εναλλακτική πρόταση σε χώρους όπου το συμβατικό κάπνισμα απαγορεύεται. Η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους.

Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι οι καπνιστές "δεν θα πρέπει να ανταλλάσουν ένα καρκινογόνο προϊόν με ένα άλλο ..."

Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. Ο καπνός έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και των μη καπνιστών. Σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα, η έκθεση στον καπνό προκαλεί μεταβολές παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στους καπνιστές, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Περισσότερες από 50 καρκινογόνες ουσίες έχουν απομονωθεί στον καπνό του τσιγάρου που απελευθερώνεται στον αέρα. Σήμερα, η σχέση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα είναι γεγονός. Η πιθανότητα ανάπτυξης πνευμονικού καρκίνου σε παθητικούς καπνιστές είναι 2.1-3,4 φορές μεγαλύτερη από ότι σε μη καπνιστές. Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το παθητικό κάπνισμα συσχετίζεται και με τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του θυρεοειδούς και του μαστού. Στους μη καπνιστές ο καπνός, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, εκτός από το αναπνευστικό, ερεθίζει και προκαλεί συχνές φλεγμονές στα μάτια. Επίσης προκαλεί ρινικά συμπτώματα, βήχα και κεφαλαλγίες. Οι επιδράσεις αυτές είναι πιο έντονες στα παιδιά. Εκτός από τις άμεσες επιδράσεις, ο καπνός του τσιγάρου αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο για όλα τα βασικά νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως στεφανιαία νόσο και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Σημαντικές είναι επίσης οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, τόσο στο νεογνό όσο και την έγκυο γυναίκα. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι, ο ρόλος των μη καπνιστών στην εκστρατεία κατά του καπνίσματος είναι ιδιαίτερος. Ο πνευμονολόγος σας είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει με την εμπειρία του. Η σωστή γνώση, η διαρκής ενημέρωση και η συμμετοχή όλων στον αγώνα αυτό είναι το κλειδί. Το κάπνισμα μας αφορά όλους, καπνιστές και μη.

Ροχαλητό ονομάζεται ο εισπνευστικός συνήθως ήχος που προκαλείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παράγεται κυρίως από τη δόνηση κάποιων ιστών (της μαλακής υπερώας, της σταφυλής και των πλαγίων τοιχωμάτων του στοματοφάρυγγα), όταν περνάει από εκεί ο αέρας. Υπολογίζεται ότι 25% των ενηλίκων ανδρών και 15% των ενηλίκων γυναικών ροχαλίζουν κάθε βράδυ. Παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα κάποιος να ροχαλίζει είναι κυρίως το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά φάρμακα, διάφορες παθήσεις (π.χ. υποθυρεοειδισμός) και ανατομικές ανωμαλίες της μύτης, του στόματος και του φάρυγγα. Από αυτούς που ροχαλίζουν, το 34%-60% εμφανίζει υπνική άπνοια. Ροχαλητό και άπνοια: ένα καμπανάκι κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοούμε. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, όχι μόνο ροχαλίζουν το βράδυ ενώ κοιμούνται, αλλά κάνουν και άπνοιες. Σαν άπνοια ορίζουμε κάθε διακοπή της αναπνοής με διάρκεια πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου παρουσιάζονται περισσότερες από 10 άπνοιες την ώρα, τότε έχουμε το σοβαρό σύνδρομο της Υπνικής Άπνοιας. Τα συμπτώματα είναι υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας, πρωινοί πονοκέφαλοι, διανοητική έκπτωση, απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία, σεξουαλική δυσλειτουργία, αύξηση του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων. Η πτώση του οξυγόνου στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουμε υπέρταση, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Επομένως, το ροχαλητό και η άπνοια μπορούν να είναι σημαντική απειλή για την υγεία μας.

Η ΧΑΠ είναι μία πολύ σοβαρή, χρόνια πάθηση των πνευμόνων, η οποία καταστρέφει προοδευτικά τους πνεύμονες και οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ανάγκη για χορήγηση οξυγόνου, σημαντική μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και βαρειά αναπηρία. Η ΧΑΠ είναι η 3η συχνότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και η 6η παγκοσμίως, προκαλώντας περίπου 3.000.000 θανάτους ετησίως. Στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου 500.000 περιστατικά.Το κύριο υπεύθυνο αίτιο της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Η συνεχής επίδραση του καπνού στους βρόγχους έχει σαν αποτέλεσμα τη χρόνια φλεγμονή και τη σταδιακή απώλεια της ελαστικότητος με αποτέλεσμα τη μη αναστρέψιμη διαταραχή και τη μόνιμη αναπηρία. Το γεγονός αυτό οδηγεί, εκτός από την κακή ποιότητα ζωής, στην επιβάρυνση και άλλων ζωτικών λειτουργιών, όπως της καρδιακής λειτουργίας. Στο τελικό στάδιο επέρχεται σταδιακή ανεπάρκεια πολλών οργάνων και θάνατος. Πολύ σημαντικό για την αναστολή της εξέλιξης της νόσου είναι η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Η διακοπή του καπνίσματος ταυτόχρονα με τη καθημερινή σωστή φαρμακευτική αγωγή και τις οδηγίες είναι πολύ πιθανό να σταθεροποιήσει, να αναστείλει και πολλές φορές να βελτιώσει σημαντικά τον ασθενή. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, απαραίτητο στοιχείο θεωρείται η στενή συνεργασία με τον πνευμονολόγο σας. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει σημαντικά στη δύσκολη προσπάθεια για την οριστική διακοπή του καπνίσματος, θα συστήσει τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, θα προλάβει επιπλοκές της νόσου, θα αλλάξει γενικά τη πορεία της. Για τη ΧΑΠ, ποτέ δεν είναι πολύ αργά!

Εάν οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι αρκετές, καλέστε στο +30 2310 226374 ο ιατρός θα προσπαθήσει να σας βοηθήσει.